Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Zupa z móżdżku
Składniki:
1 filiżanka móżdżku ze zwierzyny grubej- . 1 łyżka octu
2 łyżki masła 50 g drobnych pieczarek
" oczyszczonych i posiekanych 1 Łyżka posiekanej zielonej pietruszki 2 łyżki mąki - -
. 3/4 I-bulionu podstawowego ż dziczyzny 1 1/2 łyżki soku cytrynowego 2 łyżki śmietany 1 żółtko
sól i pieprz szczypta gałki muszkatołowej 2 łyżki-masła 4 krymki białego pieczywa
okrojonego ze skórki i pokrojonego w kostkę
Sposób przygotowania:
Móżdżek włożyć do zimnej wody i moczyć przez 4 godziny, zmieniając raz wodę. W garnku zagotować wodę z octem, na krótko włożyć móżdżek, wyjąć go, odsączyć i wystudzić. Następnie oczyścić ze wszystkich błonek i skrzepów. Rozgrzać w rondelku masło, dusić 5 minut pieczarki wraz z pietruszką, wsypać mąkę i mieszając zasmażyć. Wlać bulion, gotować 20 minut, po czym włożyć móżdżek i gotować jeszcze przez 7 minut. Przetrzeć do rondelka przez gęste sito, dodać sok cytrynowy i śmietanę, zagotować. Następnie zdjąć rondelek z ognia, domieszać żółtko i przyprawić. Na patelni stopić masło i szybko zrumienić pokrojone pieczywo, które podamy do zupy oddzielnie.
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"