Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Zupa z gołębi
Składniki:
2 gołębie oskubane i wypatroszone składniki do gotowania bulionu podstaw owego z drobiu 1 łyżka masła 1 łyżka mąka . . 50 ml czerwonego wytrawnego wina 30 ml portwajnu sól i pieprz . 2 łyżki masła 1 mała filiżanka gotowanego ryżu lub makaronu wstążek 2 łyżki drobno posiekanej zielonej pietruszki - .
Sposób przygotowania:
Z ptaka odciąć piersi, odjąć skórkę i pokroić mięso w kostkę. Przygotować bulion z gołębi, przetrzeć przez gęste sito, starannie rozgniatając jarzyny. Obrać mięso z kości, odrzucić skórkę i błony, zmiksować z dodatkiem bulionu. Z masła i mąki zrobić brązową zasmażkę, wlać wino i trzepaczką połączyć z zasmażką, dodać bulion i gotować 10 minut. Następnie domieszać zmiksowane mięso, zagrzać i jeszcze raz przetrzeć przez sito. Doprawić portwajnem, solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać masło. Mięso z piersi gołębi obsmażyć lekko przez 3 mi-nuty, po czym włożyć do zupy, razem z ryżem lub makaronem. Po wierzchu posypać pietruszką.
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"