Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Zupa z sarniej śledziony
Składniki:
1 śledziona z sarny 1 mała cebula obrana i drobniutko posiekana 1 łyżka drobno posiekanej zielonej pietruszki 40g bułki tartej - . 1 jajko - -. 3-4 łyżki śmietany 1/2 łyżeczki otartej skórki cytrynowej sól i pieprz 4 cienkie krymki białego pieczywa posmarowanego masłem 1 I gorącego-sklarowanego bulionu dziczyzny 1 pęczek szczypiorku
drobi posiekanego
Sposób przygotowania:
Śledzionę rozciąć z boku, ostrożnie wyskrobać i drobno posiekać. Wymieszać z cebulą, pietruszką, bułką tartą, jajkiem, śmietaną i skórką cytrynową, przyprawić solą i pieprzem. Rozsmarować masę na kromkach białego pieczywa, zapiec na rumiano i pokroić na małe kosteczki. Podawać w gorącym bulionie, posypane szczypiorkiem.
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"