Potrawa: Zupa przecierana z kuropatwy, bażanta lub innego |
Składniki: 4 łyżki masła 4 łyżki mąki 1 12 I gorącego bulionu z drobiu 100 ml czerwonego wina 2 filiżanki ugotowanego lub upieczonego mięsa z kuropatwy lub bażanta bez ścięgien błon i kości pokrojonego na kawałki 150 g ugotowanego zielonego groszku 30 ml koniaku 1 łyżka masła |
Sposób przygotowania: W garnku rozgrzać masło, wsypać mąkę i zrobić brązową zasmażkę. Wlać bulion (odjąwszy 1 filiżankę) i wino. Gotować na małym ogniu przez 15 minut. W tym czasie zmiksować mięso z odlaną filiżanką bulionu. Domieszać do zupy. Dodać groszek, doprawić koniakiem i masłem, zagrzać i podawać. |
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny" |