Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Zupa przecierana z kuropatwy, bażanta lub innego
Składniki:
4 łyżki masła 4 łyżki mąki 1 12 I gorącego bulionu z drobiu 100 ml czerwonego wina 2 filiżanki ugotowanego lub upieczonego mięsa z kuropatwy lub bażanta bez ścięgien
błon i kości
pokrojonego na kawałki 150 g ugotowanego zielonego groszku 30 ml koniaku 1 łyżka masła
Sposób przygotowania:
W garnku rozgrzać masło, wsypać mąkę i zrobić brązową zasmażkę. Wlać bulion (odjąwszy 1 filiżankę) i wino. Gotować na małym ogniu przez 15 minut. W tym czasie zmiksować mięso z odlaną filiżanką bulionu. Domieszać do zupy. Dodać groszek, doprawić koniakiem i masłem, zagrzać i podawać.
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"