Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Pieczony comber sarni I
Składniki:
1 kg combra sarniego
bez błon 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu 1/4łyżeczki tymianku 8 rozgniecionych jagód jałowca 3-4 cienkie plastry świeżej słoniny
10x20cm 2 łyżki masła 1 duża cebula obrana i posiekana 1 pęczek włoszczyzny obranej i posiekanej 1 liść laurowy - 1łyżka posiekanej pietruszki 1 gruby plasterek cytryny 1 gruby plasterek pomarańczy 1 pomidor pokrojony na ćwiartki (lub 1 łyżeczka przecieru pomidorowego) 3 łyżki ekstraktu z dziczyzny 80 g 30% śmietanki Do sosu: 100 ml wytrawnego czerwonego wina pieprz -2 łyżki 30% śmietanki
Sposób przygotowania:
Comber natrzeć pieprzem i ziołami, obłożyć plastrami słoniny, obwiązać i odstawić na 5 godzin, aby mięso prze-szło przyprawami. Rozgrzać piekarnik do 240° C. Na dużej brytfannie roztopić masło, włożyć comber, obsypać dookoła cebulą, włoszczyzną, liściem laurowym i pietruszką, przemieszać w maśle i piec 30 minut. Następnie dodać do jarzyn plastry cytryny i pomarańczy, pomidory i ekstrakt z dziczyzny, wymieszać. Zdjąć plastry słoniny i zmniejszyć tempera-turę do 185° C. Piec mięso przez 15 minut, często polewając sosem i lekko rumieniąc. Potem polać comber śmie-tanką i piec następne 15 minut. W czasie pieczenia kilka razy polać mięso sosem. Wyłączyć piecyk, mięso ułożyć na nagrzanym półmisku i trzy-mać w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Sos przetrzeć przez sito razem z jarzynami i wlać do rondelka. Dodać wino i wygotować, aż zgęstnieje. Wówczas przyprawić go solą i pieprzem i domieszać śmietankę. Zagrzać i podawać (można jesz dodać 1-2 łyżki galaretki porzeczkowej lub z borówek). Dodatki: wszystko, co pasuje do potraw z dziczyzny. INNE WARIANTY 1 COMBER SARNI PO MYŚLIWSKU: Zrumienić w brytfannie na maśle 75 g pokrojonego w kostkę wędzonego boczku. Wtedy dopiero włożyć comber, jarzyny i 100 g posiekanych pieczarek. Przetarty przez sito sos doprawić 70 ml madery, solą i pieprzem. Podawać z czerwoną kapustą, puree ziemniaczanym lub krokietami z ziemniaków i borówkami. COMBER SARNI Z WIŚNIAMI: do przetartego sosu wlać 100 ml czerwonego wytrawnego wina, zagotować. Wsypać filiżankę pokruszonego razowego chleba i mieszając rozgotować, aż sos będzie stanowił jednolitą masę. Domieszać 4 filiżanki uduszonych wiśni, zagotować, przy-prawić solą i pieprzem.
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"