Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Medaliony z sarny po waldhucku
Składniki:
3 łyżki majonezu 4 plastry skośnie pokrojonej polędwicy (2-3 m grubości) 6 łyżek masła - . 4 kromki razowego chleba wielkości plastrów polędwicy 2lyżki oleju
pieprz i sól 3łyżki smażonych borówek
Sposób przygotowania:
Ukręcić majonez. Medaliony zbić lekko i uformować z powrotem. Na patelni rozgrzać 4 łyżki masła i zrumienić z obu stron kromki razowego chleba. Równocześnie na drugiej patelni, w reszcie masła i oleju, smażyć polędwicę, po 2 minuty z każdej strony. Zmniejszyć ogień i przez następne 2 minuty dosmażyć po obu stronach. Kromki chleba ułożyć na półmisku, na nich medaliony, posolić i popieprzyć. Na wierzchu udekorować majonezem wymieszanym z borówkami. Dodatek: chipsy ziemniaczane.
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"