Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Polędwica z sarny po mediolańsku
Składniki:
4plastrypolędwicy z sarny pokrojonej skoście na grubość 2-3 cm 1 łyżka oleju - -40 g małych kostek ź chudego wędzonego boczku 2 łyżki mała Do sosu 2 łyżeczki mąki
80ml madery 100 ml wytrawnego czerwonego wina
po 2 łyżeczki soku cytrynowego i sosu Worcester
szczypta startej skórki cytrynowej
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Plastry polędwicy lekko zbić i uformować. Na patelni rozgrzać olej i na nim stopić pokrojony w kostkę bo-czek. Dodać masło, mocno rozgrzać i usmażyć mięso, po 2 minuty z każdej strony. Zmniejszyć ogień i powtórzyć smażenie po 2 minuty po obu stronach. Mięso wyjąć z patelni i trzymać w cieple. Odlać prawie cały tłuszcz, na patelnię wsypać mąkę i mieszając lekko zrumienić. Dodać maderę i wino. Wygotować, aż sos zrobi się zawiesisty. Wtedy przyprawić sokiem cytrynowym, sosem Worcester, skórką cytrynową, solą i pieprzem. Częścią sosu polać mięso, resztę podać w sosjerce. Dodatki: makaron wymieszany z masłem i tartym parmezanem
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"