Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Dzik w sosie wiśniowym
Składniki:
2 kg szynki
500 g wiśni
1 szklanka wytrawnego czerwonego wina
50g migdałów
3 łyżki cukru
skórka z cytryny
sól
1 łyżka masła
1 łyżeczka mąki. Pół szklanki białego wina
pół szklanki octu winnego
pół szklanki wody
1 listek laurowy
po 4-5 ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
1 goździk
maleńki kawałek cynamonu
sól.
Sposób przygotowania:
W białym winie z octem zagotować mięso. Gdy miękkie, wyjąć. Wiśnie wydrylować, zalać szklanką czerwonego wina i szklanką wywaru z dziczyzny. Gotować pół godziny, następnie przetrzeć przez sito, lekko odparować. Z masła i mąki zrobić zasmażkę, dodać drobniutko posiekane, obrane ze skórki migdały, drobno pokrojoną skórkę z cytryny, utłuczony goździk i cukier, wlać przetarte wiśnie i gotować mieszając, aż sos zgęstnieje. Pokrojone w plastry mięso ułożyć na żaroodpornym półmisku, polać sosem i wstawić na kilka minut do nagrzanego piekarnika.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"