Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Cynaderki z sarny smażone
Składniki:
2 nerki sarnie
pieprz 1 łyżka oleju
2 łyżki masła 8 rozgniecionych jagód jałowca 1/2łyżeczki tymianku 1 ząbek czosnku
obrany i drobno posiekany 40 ml koniaku 1 łyżka ekstraktu z dziczyzny
Sposób przygotowania:
Nerki moczyć przez 6 godzin w zimnej wodzie, zmieniając ją dwa razy. Ściągnąć błonę, przeciąć wzdłuż, usunąć żyły, błony i tłuszcz, nerki po-kroić w cienkie plasterki i oprószyć pieprzem. Rozgrzać olej i masło, wrzucić jałowiec, tymianek, czosnek i plasterki nerek. Mieszając zrumienić je szybko na średnim ogniu. Zdjąć na ogrzany talerz i trzymać w cieple. Do sosu wlać koniak, odskrobać resztki z dna, dodać ekstrakt z dziczyzny, zagotować razem i osolić. Nerki z powrotem włożyć do sosu, ale więcej już nie gotować!
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"