Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Udziec jeleni w sosie koperkowym
Składniki:
1 kg udźca jeleniego 1/2 I gotowanej zalewy z białego wina 4 łyżki masła
2 łyżki oleju 2 cebule obrane i pokrojone na cienkie plasterki 200 g marchwi obranej
pokrojonej na kawałki wielkości 1-2 cm 2 obrane
drobno posiekane ząbki czosnku 100 ml bulionu mięsnego 2 szczypty pieprzu Do sosu: 2 łyżki masła rozgniecionego widelcem z dodatkiem 2 łyżek mąki 2 kopiaste łyżki posiekanego koperku 2 płaskie łyżki chrzanu 2 łyżeczki pasty sardelowej sól i pieprz szczypta pieprzu cayenne 1/8 łyżeczki cukru
4 łyżki śmietany
Sposób przygotowania:
Udziec oczyścić tylko z żylastej błony zewnętrznej i na 24 godziny włożyć do marynaty. Następnie wyjąć i osuszyć. Piekarnik nagrzać do 175° C. Zalewę przecedzić przez sito i wygotować do 100 ml. W odpowiedniej wielkości brytfannie rozgrzać masło i olej, szybko obrumienić mięso ze wszystkich stron. Zmniejszyć ogień, dodać do mięsa cebulę, marchew i czosnek, przykryć i dusić, aż cebula stanie się szklista. Dolać wówczas zalewę i bulion, pieprz i zagotować. Znowu nakryć pokrywą. Wsunąć do piecyka i dusić 60-70 minut, od czasu do czasu polewając. Mięso wyjąć z brytfanny i trzymać w cieple. Z sosu zdjąć tłuszcz. Masło rozrobione z mąką wymieszać z sosem, zagotować i wsypać koperek. Dodać chrzan i pastę sardelową, sól, pieprz, pieprz cayenne i cukier. Na koniec wlać śmietanę i gotować na małym ogniu jeszcze przez 2 minuty. Mięso pokroić w plastry, włożyć do salaterki i zalać sosem. Dodatki: puree ziemniaczane lub smażone ziemniaki i sałata.
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"