Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Polędwica jelenia w cieście
Składniki:
3 łyżki masła
3 łyżki oleju 1 kg polędwicy z jelenia obranej z błon 10 rozgniecionych jagód jałowca 40 g chudego wędzonego boczku
drobno posiekanego 1/2 cebuli obranej i bardzo drobno posiekanej 2 łyżki drobno posiekanej zielonej pietruszki 1/2 łyżeczki drobno posiekanej szałwii 1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu 500 g kruchego ciasta lub ciasta francuskiego (str. 31)
ewentualnie mrożonego ciasta francuskiego 1 żółtko roztrzepane z 1/2 łyżeczką wody
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzać do 175° C. Masło i olej rozgrzać w brytfannie i szybko obsmażyć mięso ze wszystkich stron, po czym wsunąć do piecyka na 15 mi-nut. Wyjąć i ostudzić. Podwyższyć temperaturę do 220° C. Zmieszać ja-łowiec, boczek, cebulę, pietruszkę, szałwię, sól i pieprz. Obsypać mieszanką polędwicę. Połowę ciasta rozwałkować na czworobok, polędwicę położyć na środku, a brzegi szerokości 3 cm posmarować żółtkami. Resztę ciasta rozwałkować tak samo, przy-kryć mięso, skleić brzegi, zawijając je nieco do góry, i mocno zacisnąć. Na powierzchni naciąć wzorek i posmarować resztą żółtka. Na środku zrobić przecięcie długości 2 cm, aby mogła uchodzić para. Jeśli używamy kruchego ciasta, blaszkę należy na-tłuścić, jeśli ciasta francuskiego -opłukać ją zimną wodą. Polędwicę położyć na blasze i piec w piekarniku 35 minut. Przed pokrojeniem zostawić mięso w spokoju przez 10 minut. Sos: Cumberland
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"