Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Polędwica jelenia Hubert
Składniki:
4 plastry polędwicy jeleniej grubości palca
skośne ukrojone 2 łyżki soku cytrynowego 1/4 łyżeczki pieprzu
4łyżki oliwy z oliwek 5 łyżek masła
4 łyżki oleju 4 kromki białego pieczywa grubości 1 cm
bez skórki 4 jajka
sól 4 cienkie plasterki chudej wędzonej szynki trochę pieprzu
1/8 łyżeczki curry 8 sardeli wymoczonych przez 1 godzinę i osuszonych
Sposób przygotowania:
Plastry polędwicy marynować przez kilka godzin w mieszaninie soku cytrynowego, pieprzu i oliwy. Na patelni rozgrzać po 2 łyżki masła i oleju, obsmażyć mięso z każdej strony po 1 minucie. Zmniejszyć ogień i smażyć jeszcze po 4 minuty z każdej strony. Równocześnie rozgrzać resztę masła na drugiej patelni, zrumienić kromki pieczywa i położyć na półmisku. Na trzeciej patelni rozgrzać pozostałe 2 łyżki oleju, wbić obok siebie jajka, lekko osolić i smażyć, aż się zetną. Kromki chleba po-lać tłuszczem spod pieczeni, położyć na nich po 1 plasterku szynki, następnie po kawałku polędwicy, posypać pieprzem i curry. Porcje przykryć sadzonymi jajkami, a na każdym z nich skrzyżować 2 sardele.
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"