Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Steki z jelenia z papryką
Składniki:
Do papryki na jarzynkę: 2 łyżki oleju .--75 g chudego wędzonego boku pokrojonego w kostkę wielkości 1/2 cm
po 1 strąku żółtej
czerwonej i zielonej papryki oczyszczonej z pestek
ścianek wewnętrznych i pokrojonej w cienkie paski
2 duże cebule obrane i pokrojone na plasterki . 1 obrany posiekany ząbek czosnku 3 łyżki masła
3łyżki oleju 6 steków z górnej części udźca lub ż kulki lekko zbitych sól i pieprz 3łyżki drobno posiekanej zielonej pietruszki
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzać olej i lekko stopić boczek. Wrzucić paprykę, cebulę i czosnek, mieszając podsmażyć. Zmniejszyć ogień i bez przykrycia dusić jeszcze 7 minut, często mieszając. Odstawić i trzymać w cieple, nie przykrywać szczelnie, bo papryka mogłaby zmięknąć. Na drugiej patelni rozgrzać masło i olej, smażyć steki po 2 minuty z każdej strony. Ogień zmniejszyć i dosmażać mięso po 3 minuty po każ-dej stronie, po czym osolić, dopieprzyć, przełożyć na ogrzany półmisek, otoczyć jarzynkami i posypać pietruszką. Dodatki: pilaw z ryżu z szafranem i sałata.
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"