Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Steki jelenie z grzybami w sosie śmietanowym
Składniki:
4 steki jelenie z kulki pieprz
1 łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki 2 łyżki soku cytrynowego 2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki masła
2 łyżki oleju Do sosu: 2 łyżki masła
1 łyżka posiekanej -cebuli 250 g pieczarek
prawdziwków lub smardzów
oczyszczonych i pokrojonych na płatki 1 łyżka drobno posiekanej zielonej pietruszki 200 ml białego wina 2 łyżki ekstraktu z dziczyzny 2 łyżki 30% kwaskowatej śmietanki
pieprz
sól
Sposób przygotowania:
Steki natrzeć po obu stronach pieprzem i papryką. Na talerzu wymieszać sok cytrynowy z oliwą, zanurzyć w tym mięso i zostawić na 2 godziny. Na patelni rozgrzać masło i olej. Smażyć steki na średnim ogniu po 2 minuty z każdej strony. Następnie zmniejszyć ogień i dosmażać po 3 minuty z każdej strony. Wyjąć i trzymać w cieple. Z patelni zlać tłuszcz i roztopić masło, wrzucić cebulę i grzyby, lekko podrumienić, wsypać pietruszkę i dusić razem 5 minut. Dolać białe wino i ekstrakt, zagotować i domieszać śmie-tankę. Przyprawić solą i pieprzem. Steki włożyć do sosu, aby poleżały w nim przez pewien czas. Dodatek: puree z kasztanów jadalnych
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"