Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Schab z dzika I
Składniki:
1 kg schabu z dzika
obranego z błon
umytego i osuszonego 1/4łyżeczki tymianku szczypta soli ziołowej 20 g mała
30 g masła stopionego 1 obrana i posiekana cebula Do sosu: 300 ml demi-glace 200 ml białego wytrawnego wina 20 ml koniaku 1 łyżka drobno posiekanej zielonej pietruszki
Sposób przygotowania:
Schab natrzeć ziołami i przyprawami i zostawić tak na 3 godziny. Piekarnik nagrzać do 240° C. W odpowiedniej wielkości brytfannie roztopić masło i szybko obsmażyć mięso ze wszystkich stron. Położyć schab wypukłą stroną ku górze i dokładnie polać stopionym masłem. Obok rozłożyć cebulę, wymieszać z masłem, wsunąć brytfannę do piekarnika i piec 10 minut. W tym czasie polewać mięso resztą masła. Zmniejszyć temperaturę do 175° C i, często polewając sosem, upiec schab w ciągu 45 minut. Wyjąć i trzymać w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Demi-glace wymieszać z sosem w brytfannie, wlać wino i chwilę pogotować. Dodać koniak, przyprawić do smaku i posypać pietruszką. Dodatki: krokiety ziemniaczane i duszone jarzyny, glazurowane kasztany jadalne, grzyby, smażone na maśle plastry jabłek z galaretką porzeczkową INNE WARIANTY > Do sosu w brytfannie wlać 100 ml bulionu i 100 ml białego lub czerwonego wytrawnego wina i wygotować do połowy. > Po upływie 1/2 godziny dolać 75 ml czerwonego wina, na ostatnie 15 minut polać schab 3 łyżkami 30% śmietanki i jeszcze 2 razy polać sosem. Do sosu domieszać 1 łyżkę mąki z masłem, wlać 100 ml czerwonego wina i gotować, aż sos zrobi się zawiesisty.
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"