Potrawa: Terrina z dzika |
Składniki: Do marynowania: 200 g mięsa ź kulki dzika pokrojonego w kostkę wielkości 2 cm 80 g peklowanego ozora wołowego obranego ze skórki i pokrojonego w kostkę wielkości 1 cm 20 ml ginu 6 rozgniecionych jagód jałowca 1/2 łyżeczki mieszanki korzenno-ziołowej Na farsz: 200 g mięsa z dzika przemielonego 2 razy w maszynce razem z obranym 1 ząbkiem czosnku 1%2 cebuli obranej i pokrojonej na kawałki 8 jagodami jałowa .. i 2 kromkami białego pieczywa bez skórki namoczonego w 30 ml bulionu 300 g wieprzowiny 2 razy przemielonej 125 g świeżej słoniny 2 razy przemielonej 3 trufle z puszki pokrojone w drobną kostkę sok od trufli 1 jajko 30 ml ginu- 40ml koniaku 2 1/2 łyżeczki soli ziołowej 50 ml czerwonego wytrawnego wina 30 pistacji nie solonych 250 g świeżej słoniny pokrojonej na cieniutkie plasterki 1 liść laurowy . 1 łyżka mąki |
Sposób przygotowania: Mięso z dzika, ozór, gin i przyprawy zmieszać razem w misce. Marynować pod przykryciem 12-24 godzin. Składniki farszu, z wyjątkiem pistacji, również dobrze wymieszać, przykryć i wstawić do lodówki. Marynować tak długo jak mięso. Następnie farsz jeszcze raz dobrze wyrobić, domieszać pistacje i mięso. Dalej postępować jak w przepisie na terrinę z sarny |
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny" |