Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Medaliony z zająca
Składniki:
1 comber zajęczy obrany z błon 15 smardzów
4 łyżki masła 8łyżek koniaku
pieprz
8 łyżek madery 100 g peklowanego ozora wołowego
pokrojonego w kostkę wielkości 1 cm 2łyżki ekstraktu mięsnego lub z dziczyzny
pieprz i sól
Sposób przygotowania:
Polędwice starannie odciąć od kości i pokroić poprzecznie na 3 części. Z resztek mięsa i porąbanych kości ugotować ekstrakt . Smardze moczyć 30 minut w letniej wodzie, po czym odlać ją, a grzyby pokroić na cienkie paseczki. W brytfance rozgrzać masło i szybko obsmażyć medaliony po obu stronach. Wlać koniak, zmniejszyć ogień. Posypać mięso pieprzem, dodać maderę, smardze, ozór i pod przykryciem dusić 15 minut na małym ogniu. Następnie medaliony wyjąć i trzy-mać w cieple, a do brytfanki wlać ekstrakt mięsny, trochę go pogotować, przyprawić pieprzem i solą. Dodatek: Puree z pieczarek podane w foremkach pasztecikowych z ciasta.
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"