Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Polędwica z dzikiego królika w sosie
Składniki:
1 comber z dzikiego królika 4 łyżki oliwy z oliwek 200 ml białego wytrawnego wina 500 g pomidorów
sparzonych obranych ze skórki i posiekanych 4 posiekane sardele 1 obrany i drobno posiekany ząbek czosnku 3łyżki siekanej bazylii 1/4łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka soli szczypta cukru 75 g czarnych oliwek bez pestek 75 g zielonych oliwek faszerowanych czerwoną papryką 3łyżki masła 4kromki białego pieczywa z okrojoną skórką
Sposób przygotowania:
Odciąć od kości duże i małe polędwiczki i pokroić je w grube plastry. W płaskim rondlu rozgrzać oliwę i szybko obsmażyć mięso po obu stronach. Wlać wino, odskrobać resztki z dna rondla i pod przy-kryciem dusić mięso 30 minut. Następnie dodać pomidory, sardele, czosnek, bazylię, pieprz, sól i cukier i dusić przez kolejne 15 minut. Do-dać jeszcze oliwki i leciutko dusić 15 minut, po czym przyprawić do smaku. Na patelni rozgrzać masło i silnie podsmażyć pieczywo z obu stron. Podawać do mięsa oddzielnie.
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"