Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Panierowana polędwica z dzikiego królika
Składniki:
Duże i małe polędwiczki z 1 królika pokrojone na kawałki grubości 3 cm 4 łyżki mąki 1-2 jajka
lekko ubite 10 łyżek bułki tartej zmieszanej z 4 łyżkami tartego parmezanu
1 łyżeczką tymianku
1 łyżeczką siekanego rozmarynu
2 łyżkami posiekanej bazylii
2 łyżkami posiekanej zielonej pietruszki
1/2 łyżeczki soli i 1/4łyżecki pieprzu 4 łyżki masła kawałki cytryny
Sposób przygotowania:
Plastry mięsa obtoczyć w mące, następnie zanurzyć w rozmąconych jajkach i obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozgrzać masło i usmażyć mięso na złoto z obu stron. Odsączyć z tłuszczu i przybrać kawałkami cytryny. Dodatki: zielona sałata, lub mieszana, albo sałatka z pomidorów, makaron z sosem pomidorowym.
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"