Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Potrawka z dzikiego królika
Składniki:
1 dziki królik 1/2 I lekko osolonej wody 1/41 białego wytrawnego wina 1/41 bulionu mięsnego 1 obrana i posiekana cebula 3 gałązki tymianku
2 liście laurowe 3 gałązki zielonej pietruszki Do sosu: 30 g masła
30 g mąki 1/4 I śmietany
1-2 łyżki soku cytrynowego pieprz i sól 1 żółtko
1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
Sposób przygotowania:
Mięso oddzielić od kości, usunąć błony, ścięgna i chrząstki, pokroić na możliwie duże kostki. Wodę doprowadzić do wrzenia i gotować mięso 31 minuty, po czym wyjąć i od-sączyć. Włożyć do garnka, zalać winem i bulionem, zagotować i zebrać pianę. Wrzucić cebulę, tymianek, liście laurowe i pietruszkę. W ciągu 50 minut ugotować do miękkości, pod przykryciem, na małym ogniu. Wyłowić kawałki mięsa i trzymać w cieple, a wywar wygotować do około 300 ml i przecedzić. Rozpuścić w rondelku masło, wsypać mąkę i zasmażyć na jasno. Wlać wywar z mięsa, gotować 10 minut, dodać śmietanę, krótko zagotować. Przyprawić sokiem cytrynowym, pieprzem i solą, zaciągnąć żółtkiem i posypać pietruszką. Dodatki: ryż, zielony groszek.
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"