Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Bażant faszerowany z rożna
Składniki:
1 młody
sprawiony bażant 125 g smażonego farszu (str. 37) 2 cienkie plasterki świeżej słoniny
. .. . 10x20cm
Sposób przygotowania:
Grill rozgrzać do 220° C. Bażanta napełnić farszem i zaszyć lub spiąć otwór wykałaczkami. W poprzek piersi i brzucha położyć plasterki słoniny i mocno związać nicią. Nadziać ptaka na rożen i piec na grillu 30 minut. Temperaturę zmniejszyć do 180°C, piec dalsze 30 minut. Zdjąć słoninę i trzymać w cieple. Temperaturę podwyższyć do 200°C, piec bażanta jeszcze przez 10 minut, aż się zrumieni. Odstawić go na 5 minut. Słoninkę drobno posiekać i podawać razem. Dodatek: kwaszona kapusta na białym winie
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"