Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Kuropatwy z brzoskwiniami
Składniki:
2 młode sprawione kuropatwy pieprz
1 łyżka stopionego masła 2 cienkie plasterki świeżej słoniny
10x20cm 3 łyżki masła 2 dojrzałe brzoskwinie
sparzone
obrane
przekrojone na pół
bez pestek (lub z konserwy) Do sosu: 1I2 I bulionu z dziczyzny . 33) lub z drobiu 100 ml białego wina 2 łyżki octu
1/4łjrżeczki pieprzu 2 łyżki ekstraktu z dziczyzny 2 łyżki galaretki porzeczkowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej rozmieszanej z małą ilością zimnej wody 2 łyżki masła
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzać do 220° C. Kuropatwy natrzeć pieprzem wewnątrz i z wierzchu. Posmarować stopionym masłem, obłożyć plasterkami słoniny i obwiązać. Na brytfance, która będzie mogła pomieścić 2 kuropatwy rozpuścić łyżkę masła, ułożyć ptaki słoninką do góry i piec 30 minut, często polewając tłuszczem. W tym czasie w reszcie masła udusić połówki brzoskwiń, trzymać je w cieple. Z kuropatw zdjąć słoninę i prze-chować w cieple, aby później - drobno pokrojoną - podać razem z pieczystym. Przez następne 10-15 minut zrumienić ptaka, często polewając sosem. trzymać w cieple. Sos odtłuścić, wlać do niego bulion, wino i ocet, popieprzyć i wygotować do 100 ml. Dodać ekstrakt z dziczyzny i galaretkę porzeczkową. Zagęścić mąką ziemniaczaną. Wymieszać z masłem. Sos podawać osobno
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"