Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Gotowane kuropatwy na puree z groszku
Składniki:
2starsze sprawione kuropatwy 1 pęczek włoszczyzny
czyszczonej i drobno pokrojonej 1 cebula obrana i pokrojona na ćwiartki szczypta tymianku 1 liść laurowy 2 ziarna pieprzu --- 1 I lekko osolonej wody 250 g puree zielonego groszku
Sposób przygotowania:
Kuropatwy, włoszczyznę, cebulę, zioła i pieprz włożyć do garnka. Po doprowadzeniu do wrzenia zimnej- szyć temperaturę, żeby woda leciutko gotowała się pod przykrywką. Po upływie 60 minut kuropatwy powinny być miękkie. Wówczas wyjąć je z rosołu, odłączyć mięso od kości i skóry, pokroić na plasterki i kawałki, położyć na groszku.
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"