Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Kuropatwy na sposób hiszpański
Składniki:
2 młode sprawione kuropatwy pieprz
2 łyżki stopionego masła 2 plasterki świeżej słoniny
10x20cm Do sosu: 4 duże obrane ząbki czosnku cienko skrojona
pokrojona na kawałki skórka z 2 pomarańczy 18 I mocnego bulionu z drobiu lub bulionu z proszku 4 łyżki przecieru pomidorowego sok z 2 pomarańczy pieprz i sól
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzać do 220° C. Kuropatwy wewnątrz i na zewnątrz natrzeć pieprzem i posmarować masłem. Na piersiach położyć po plasterku słoniny, schować pod nie skrzydełka i udka, mocno obwiązać nicią. Resztę stopionego masła wlać do brytfanny, kuropatwy ułożyć piersią do góry i, często polewając, piec 30 minut. W tym czasie ugotować w małej ilości wody czosnek i skórkę pomarańczową, odcedzić i przetrzeć przez gęste sito. Z kuropatw zdjąć słoninkę, którą później, drobno pokrojoną, można podać razem z ptakami. Dopiec kuropatwy przez następne 15 minut, od czasu do czasu polewając tłuszczem, i trzymać w cieple. Odtłuścić sos, dolać bulion z drobiu, wygotować nieco i połączyć z przecierem pomidorowym oraz puree z czosnku i skórek pomarańczowych. Wlać sok pomarańczowy, przyprawić pieprzem i solą. Kuropatwy polać sosem.
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"