Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Kuropatwy w kapuście
Składniki:
1 główka kapusty
około 900 g 2 I osolonej wody 2 młode sprawione kuropatwy- pieprz
3 łyżki stopionego masła 2 cienkie plasterki świeżej słoniny
10 x 20 cm 3Ó0 g chudej wędzonej szynki
pokrojonej w kostkę wielkości 1 cm 1 obrana i drobno posiekana cebula 1 1/2 łyżeczki drobno posiekanego majeranku 1/4 łyżeczki pieprzu i 4 łyżki drobno posiekanej zielonej pietruszki 1 cienki plasterek świeżej słoniny
15x15cm 300 ml mocno przyprawionego bulionu mięsnego 150 g 30% śmietanki lub kwaśnej śmietany
Sposób przygotowania:
Zewnętrzne liście kapusty odrzucić. Zagotować osoloną wodę, włożyć do niej główkę kapusty i pod przy-kryciem na małym ogniu gotować prawie do miękkości. Piekarnik rozgrzać do 220° C. Kuropatwy mocno natrzeć pieprzem w środku i po wierzchu, wysmarować stopionym masłem. Plasterki słoniny położyć na piersiach ptaków, we-tknąć pod nie skrzydełka, udka i mocno razem obwiązać. Resztę masła wlać do brytfanki. Piec kuropatwy w piekarniku 40 minut. Kapustę wyjąć z garnka, odsączyć i trochę ostudzić. Głąb wyciąć klinowato od spodu. Włożyć główkę spodnią stroną do dołu do odpowie-dniej wielkości ogniotrwałego naczynia i ostrożnie otwierać główkę od góry, kolejno odchylając liście, aż powstanie rodzaj gniazda. Z kuropatw zdjąć nitki, odłożyć na bok słoninkę, mięso odłączyć od kości i pokroić na duże kawałki. Zmieszać je z pokrojoną szynką i nakładać do kapusty. Z wierzchu posypać cebulą, majerankiem, pieprzem i pietruszką, przykryć plasterkiem słoniny i wlać z boku bulion. Wsunąć formę do piekarnika i piec 70 minut, aż kapusta zapiecze się na brązowo. Od czasu do czasu polewać bulionem. Następnie zdjąć słoninę, razem z plasterkami z kuropatw pokroić na małe kawałki i położyć na farszu. Na koniec polać kapustę śmietanką.
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"