Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Kuropatwy z winogronami
Składniki:
4 młode sprawione kuropatwy pieprz
3łyżki topionego masła i 32 zielone winogrona 4 cienkie plasterki świeżej słoniny
--10x20cm -... -. 80 ml koniaku 150 ml świeżo wyciśniętego soku ź winogron
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzać do 220°C. Kuropatwy w środku i z zewnątrz natrzeć pieprzem i posmarować masłem. Winogrona włożyć na chwilę do gotującej wody. Wyjąć i ostudzić. Ostrożnie zdjąć skórkę, wyjąć pestki i po 8 sztuk włożyć do każdej kuropatwy. Obłożyć ptaki plasterka-mi słoniny i obwiązać. W odpowiedniej brytfannie ułożyć kuropatwy na pozostałej części topionego masła, piersiami do góry, i polewając tłuszczem piec w piekarniku 30 minut. Następnie zdjąć słoninę i przechować do późniejszego użycia, a kuropatwy dopiec przez 15 minut, polewając od czasu do czasu. Polać je koniakiem i podpalić. Trzymać w cieple. Sos odtłuścić, dodać sok wino-gronowy i resztki odskrobane z dna brytfanny. Krótko pogotować i polać pieczyste.
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"