Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Gołębie z prawdziwkami
Składniki:
Na farsz: 4 kromek białego pieczywa z odkrojoną skórką
namoczone w 60 ml bulionu i 60 ml śmietany 2 łyżki drobno pokrojonej zielonej pietruszki 2 łyżki drobno posiekanej szczypiorku wątróbki
żołądki
serca gołębi
posiekane 125 g wątróbki cielęce
obranej z błon i tyłek
zmielone 1/3 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki soli 4 żółtka
2 łyżki miękkiego masła 4 młode
sprawione-gołębie pieprz
4 łyżki soku cytrynowego 30 g masła 1 drobno posiekany ząbek czosnku 80 mI koniaku 400 ml podgrzanego białego wina 2lyżki masła
500 g prawdziwków
oczyszczonych i pokrojonych w plasterki
sól i pieprz 200 g 30 % śmietanki
Sposób przygotowania:
Wymieszać wszystkie składniki farszu. Gołębie w środku i po wierzchu na-trzeć pieprzem i sokiem cytrynowym, nadziać farszem i spiąć otwory wykałaczkami. Piekarnik rozgrzać do 175° C. W brytfannie rozpuścić masło i obsmażyć gołębie, nie za mocno, ze wszystkich stron. Wrzucić czosnek i chwilę razem poddusić. Gołębie ułożyć na grzbietach, skropić koniakiem i polać winem. Brytfannę nakryć i, często polewając, dusić ptaki w piekarniku 1 1/2 godziny. Równocześnie w rondelku stopić masło, prawdziwki lekko podsmażyć i na małym ogniu udusić je pod przykryciem. Posolić i popieprzyć. Gołębie zdjąć z brytfanny i trzymać w cieple. Powstały sos odtłuścić i odparować, domieszać śmietankę, zagrzać i doprawić solą i pieprzem. Dodatek: Spatzle (szwabskie kluski)
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"