Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Gołąb z ziołami pieczony w folii
Składniki:
1 sprawiony gołąb szczypta pieprzu 1/4 łyżeczki posiekanego rozmarynu 1/4łyżeczki drobno posiekanego tymianku 1/4 łyżeczki drobno posiekanej szałwii 1 łyżka drobno posiekanej zielonej pietruszki 1/4 drobno posiekanego ząbka czosnku -szczypta soli 2 łyżki stopionego masła 2 łyżki miękkiego masła do folii
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzać do 200° C. Gołębia umyć wewnątrz i na zewnątrz, osuszyć bibułą kuchenną. Zmieszać pieprz, zioła, czosnek i sól, natrzeć nimi ptaka od środka i po wierzchu, polać stopionym masłem. Przygotować odpowiednio duży arkusz folii aluminiowej i posmarować go masłem, zostawiając wolny jeden szeroki brzeg. Gołębia szczelnie zawinąć w folię i piec w piekarniku 45 minut.
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"