Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Gołąb w cieście francuskim
Składniki:
1 młody sprawiony gołąb 1 łyżka soku cytrynowego zmieszana z 1łyżką soku pomarańczowego pieprz
trochę soli 1 łyżeczka tymianku 2 łyżki stopionego masła 100g ciasta francuskiego (str. 31) lub mrożonego ciasta francuskiego 1 białko lekko ubite 1 żółtko -.
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzać do 220° C. Gołębia w środku i z wierzchu natrzeć sokiem cytrusowym, pieprzem, solą i tymiankiem, związać. Polać stopionym masłem. W niedużej brytfance rozpuścić masło. Gołębia położyć na grzbiecie, polać resztą masła. Piec 35 minut w piekarniku, często polewając wytworzonym sosem. Następ-nie wystudzić i zdjąć nitki. Ciasto francuskie rozwałkować na czworobok, rogi skośnie obciąć. Na środku położyć gołębia. Brzegi ciasta posmarować białkiem, zapakować ptaka i zacisnąć. Z pozostałych rożków wyjąć małe ozdóbki i przykleić białkiem na wierzchu. Ciasto z gołębiem w środku posmarować żółtkiem, zrobić w nim nacięcie długości 2 cm, aby mogła ujść para. Położyć na opłukanej zimną wodą blaszce i piec 25 minut, aż powierzchnia będzie krucha i rumiana. Dodatki: sałata, pomidory z grilla.
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"