Potrawa: Gołębie z jarzynkami |
Składniki: 2 łyżki masła 2młode sprawione dzikie gołębie przecięte na pół - 40 ml koniaku 2-3 pory oczyszczone i pokrojone na cienkie plasterki 2 cebule obrane i posiekane 250 g oczyszczonych i pokrojonych na plasterki pieczarek pieprz 1/8 I bulionu z drobiu 200 ml białego wytrawnego wina Do sosu: 4 łyżki masła 4 łyżki mąki 200 ml bulionu z drobiu 1/4 I śmietany pieprz i sól około 2 łyżek soku cytrynowego |
Sposób przygotowania: Piekarnik rozgrzać do 175°C. Masło stopić w brytfannie i obsmażyć gołębie. Polać je koniakiem i wyjąć. Do brytfanny wrzucić pory, cebulę i pieczarki, położyć połówki gołębi wewnętrzną stroną w dół, posypać pieprzem. Wlać bulion i wino. Doprowadzić do wrzenia. Brytfannę przykryć, wsunąć do piekarnika i dusić 50 minut, aż mięso będzie miękkie. Co pewien czas mięso trze-ba polać wytworzonym sosem. W tym czasie rozpuścić w rondelku masło, dodać mąkę i zrobić jasną zasmażkę. Za pomocą trzepaczki połączyć z nią bulion, nieco wygotować. Dodać śmietanę i znowu gotować, aż sos będzie zawiesisty. Przyprawić pieprzem, solą i sokiem cytrynowym. Połówki gołębi ułożyć na ogrzanym półmisku i otoczyć jarzynkami. Wlać sos do brytfanny i wygotować mieszając. Polać sosem gołębie i jarzynki. |
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny" |