Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Pieczone piersi gołębi
Składniki:
5 sprawionych gołębi 1 łyżka sproszkowanej słodkiej papryki 1 łyżeczka mielonego pieprzu 1 łyżka otartej skórki cytrynowej 2 łyżki siekanej zielnej pietruszki 1 łyżka drobniutko posiekanej cebuli 10 cienkich plasterków świeżej słoniny
10 x 20 cm 50 g masła 3 łyżki masła 5 krymek białego pieczywa z odciętą skórką
Sposób przygotowania:
Z gołębi ostrożnie odłączyć piersi i zdjąć skórkę. Zmieszać przyprawy, skórkę cytrynową, pietruszkę i cebulę. Natrzeć mięso i każdy kawałek owinąć plasterkiem słoniny. Na brytfannie zapienić masło, włożyć piersi i usmażyć je, po czym temperaturę zmniejszyć. Zdjąć słoninę i zrumienić mięso. Na patelni rozgrzać masło i obsmażyć kromki pieczywa z obu stron. Filety z gołębi kłaść na kromkach pieczywa i podawać. Dodatki: krótko duszone pomidory, wydrążone i napełnione jajecznicą, oraz sałata.
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"