Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Ragout z dzikiej gęsi
Składniki:
1 młoda sprawiona dzika gęś 1 I surowej zalewy z czerwonego wina 4 łyżki masła 75 g chudego wędzonego boczku
pokrojonego w drobną kotkę- 2 łyżki mąki sól i pieprz - 1/3 łyżeczki cukru
1 łyżeczka curry 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
Sposób przygotowania:
Gęś włożyć do marynaty, przykryć i wstawić w chłodne miejsce na 24-48 godzin. Ptaka kilka razy w tym czasie przewrócić. Następnie wyjąć, osuszyć i podzielić na mniej więcej równe kawałki. W szerokim rondlu rozpuścić masło, włożyć boczek i kawałki gęsi, obsmażyć ze wszystkich stron, oprószyć mąką, nieco zrumienić i wlać zalewę. Doprowadzić do wrzenia i przez godzinę wolniutko gotować pod przykryciem. Wyjąć kawałki gęsi i trzymać w cieple. Sos przetrzeć przez gęste sito razem z jarzynami, przelać do rondla, wygotować, aż zrobi się gęsty. Przyprawić mocno solą, pieprzem, cukrem i curry. Kawałki gęsi włożyć z powrotem do sosu. Zagrzać i odstawić na chwilę. Posypać pietruszką. Dodatek: ryż.
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"