Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Dzika kaczka z zielonymi oliwkami i pomidorami
Składniki:
1 młoda sprawiona kaczka około 800 g pieprz
1 łyżeczka tymianku 20 g stopionego masła 1 cebula
obrana i drobno posiekana 1 obrany i drobno posiekany ząbek czosnku Do sosu: 150 ml bulionu z dziczyzny. 33) lub innego bulionu mięsnego
ewentualnie z proszku 2 pomidory
sparzone
obrane i posiekane 125 g zielonych oliwek nadziewanych papryką
pokrojonych na cienkie plasterki lub grubo posiekanych sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzać do 220° C. Kaczkę wewnątrz i po wierzchu natrzeć pieprzem i tymiankiem. Posmarować masłem. Położyć na grzbiecie w brytfannie i polać resztą masła. Obok rozłożyć cebulę i czosnek. Brytfannę wsunąć do piekarnika. Po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 190°C i piec dalej przez 35 minut, często polewając sosem. Kaczkę wyjąć i, nie przykrywając, trzymać w cieple. Do sosu wlać bulion, resztki odskrobane z dna brytfanny i wygotować do 50 ml. Dodać pomidory i oliwki. Gotować na małym ogniu 10 minut. Przyprawić solą i pieprzem. Kaczkę podzielić na porcje i polać sosem. Dzika gęś, dzika kaczka
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"