Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Kaczka pieczona I
Składniki:
1 młoda sprawiona dzika kaczka
około 850 g 2 łyżki soku cytrynowego pieprz 2 łyżki stopionego masła 100 ml mocnego bulionu mięsnego sól
pieprz - . 8 kawałków cytryny 1 pełna garść rzeżuchy
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzać do 220°C. Kaczkę w środku i z wierzchu natrzeć sokiem cytrynowym i pieprzem, wysmarować masłem. Położyć na grzbiecie w brytfannie, polać resztą masła i piec 20 minut w piekarniku, dwukrotnie w tym czasie polewając ją tłuszczem. Temperaturę zmniejszyć do 180° C i piec następne 30-35 minut, wciąż polewając. Gotową kaczkę wyjąć i pod przykryciem trzymać w cieple. Sos zalać bulionem, odskrobać reszt-ki z dna brytfanny i wygotować razem do około 60 ml. Przyprawić solą i pieprzem. Sos podawać razem z kaczką, przybraną kawałkami cytryny i rzeżuchą. Dodatek: mało słodzony mus z jabłek.
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"