Potrawa: Dzika kaczka na sposób rumuński |
Składniki: 1 młoda sprawiona świeża kaczka 30 g stopionego masła pieprz 4 cebule obrane i pokrojone w cienkie krążki 300 ml gorącego bulionu z dziczyzny lub innego mięsnego bulionu 50 ml- białego wytrawnego wina 100 ml zalewy z kiszonych ogórków . - . Do sosu: 2 łyżki mąki ziemniaczanej rozmieszane z małą ilością zimnej 2 łyżeczki ekstraktu z dziczyzny lub ekstraktu mięsnego 300 g ogórków kiszonych grubo posiekanych pieprz i sól - - 400 g kwaśnej śmietany |
Sposób przygotowania: Piekarnik rozgrzać do 220° C. Kaczkę wewnątrz i z wierzchu natrzeć pieprzem i posmarować stopionym masłem. Położyć na grzbiecie w brytfannie i polać resztą masła. Obok kaczki rozrzucić cebulę i wsunąć do piekarnika. Po 20 minutach dolać bulion, wino i zalewę ogórkową. Kiedy płyn zacznie wrzeć, zmniejszyć temperaturę do 175° C. Brytfannę przykryć i dusić przez następne 30 minut. Gotową kaczkę wyjąć i trzymać w cieple. Sos odtłuścić, zmieszać z mąką ziemniaczaną i ekstraktem z dziczyzny, wygotować do gęstości. Dodać ogórki, mocno przyprawić pieprzem i solą, domieszać śmietanę i zagrzać, ale już nie gotować. Kaczkę podzielić na części i polać sosem. |
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny" |