Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Kaczka w portwajnie
Składniki:
1 sprawiona dzika kaczka około 800 a pieprz 3 łyżki stopionego masła Do sosu: 30 ml portwajnu 50 ml czerwonego wytrawnego . wina 100 ml bulionu z dziczyzny. lub innego bulionu mięsnego (może być z proszku) 3 łyżki drobno posiekanej zielonej pietruszki sok ź 1 1/2 pomarańczy 1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
wymieszana z matą ilością zimnej wody
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzać do 220° C. Kaczkę wewnątrz i na zewnątrz mocno natrzeć pieprzem i wysmarować stopionym masłem. Położyć ją na grzbiecie w brytfannie. Polać resztą masła i wsunąć do piecyka. Po 15 minutach zredukować ogień do 180° C i, stale polewając, piec jeszcze przez 35 minut, aż będzie zupełnie upieczona. Wtedy wyjąć ją i, nie przykrywając, trzymać w wyłączonym otwartym piecyku. Do sosu wlać portwajn i wino. Później bulion i siekaną pietruszkę. Mocno wygotować. Domieszać sok pomarańczo-wy, skórkę cytrynową i mąkę ziemniaczaną i leciutko gotować jeszcze przez 5 minut. Pokroić kaczkę na porcje i polać sosem.
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"