Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Kaczka w sosie estragonowym
Składniki:
1 sprawiona dzika kaczka 2 łyżki masła 2 łyżki oleju 4 spody karczochów (z puszki)
pokrojone w paseczki 2 pomidory
sparzone
obrane i pokrojone na plasterki 1 mały ząbek czosnku
obrany i rozgnieciony . . 3-4 łyżki posiekanego estragonu 1/8 I śmietany sól i pieprz Do sałaty: 1 główka sałaty lodowej
oczyszczonej
umytej i poskubanej na kawałki 100 g sera pieczarkowego
przetartego przez sito i wymieszanego z 6 łyżkami octu winnego
4 łyżkami oleju
1 1/2 łyżeczki soli i 1 /2 łyżeczki białego pieprzu - . . .
Sposób przygotowania:
Mięso odciąć od kości i pokroić na cienkie paski. Z porąbanych żeberek zrobić bulion i wygotować go do 200 ml. Mocno rozgrzać w brytfannie masło i olej. Paski mięsa smażyć 5 minut mieszając, po czym wyjąć je i trzymać w cieple. Do brytfanny wrzucić jarzyny, czosnek i estragon, wlać bulion z wygotowanych kości. Zagęścić, domieszać śmietanę i jeszcze wygotować. Przy-prawić solą i pieprzem, włożyć do sosu kawałki kaczki i na maleńkim ogniu gotować przez 10 minut. Sałatę włożyć do salaterki i wy-mieszać z sosem serowym.
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"