Potrawa: Sałatka z dziczyzny |
Składniki: 200 g resztek pieczeni z dziczyzny pokrojonych na małe cienkie plasterki i- 2 jabłka obrane bez pestek pokrojone na małe cienkie plasterki 5 korniszonów pokrojonych na małe plasterki 2 jajka na twardo pokrojone w kostkę 5łyżeczek madery 200 ml majonezu wymieszanego z 2 1 /2 łyżeczkami ostrej musztardy 3łyżki zrumienionych wiórków migdałowych Wszystkie składniki wymieszać Naleśniki faszerowane resztkami z dziczyzny Na farsz: 250 g posiekanych resztek z dziczyzny 20 ml koniaku 1- łyżka ekstraktu z dziczyzny lub innego ekstraktu mięsnego 1 łyżka keczupu 1 łyżka galaretki porzeczkowej 5 łyżek 30% śmietanki szczypta skruszonych goździków szczypta sproszkowanego imbiru 2 łyżki grubo posiekanych orzechów włoskich sól i pieprz Na naleśniki: 125 g mąki 2 jajka 1/4 I mleka 2 łyżki wody 1/2 łyżeczki soli . 5 łyżek oleju roślinnego do smażenia Składniki farszu dobrze wymieszać doprawić do smaku zagrzać i trzy-mać w cieple. |
Sposób przygotowania: Mąkę z pozostałymi składnikami włożyć do miski i rozmieszać trzepaczką na gładkie, lejące się ciasto. Odstawić pod przykryciem na 1 /2-1 godz. i ponownie rozmieszać. Rozgrzać średnią patelnię i polać ją olejem, tak aby dno pokryte było cieniutką warstewką. Nabrać łyżką małą ilość ciasta i przechylając patelnię na boki rozprowadzić je po całym dnie. Kiedy spód naleśnika będzie już jasnobrązowy, łopatką kuchenną odwrócić naleśnik na drugą stronę i także ją zrumienić. Usmażone naleśniki układać na ogrzanym półmisku, nakładać farsz i rolować. Postępować tak aż do wyczerpania całego ciasta i farszu. |
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny" |