Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Budyń z dziczyzny z dziczyzny
Składniki:
500 g pieczonej lub gotowanej dziczyzny 2 cebule
obrane 'i pokrojone na kawałki- 175 g świeżej słoniny pokrojonej w dużą kostkę lub wędzonego boczku 2 bułki bez skórki
namoczone w 100 ml bulionu- 7 jagód jałowca 4 żółtka 40g tartego parmezanu-1/3 łyżeczki tymianku 1/3łyżeczki majeranku 4 łyżki drobno posiekanej zielonej pietruszki 40 ml madery
30 ml koniaku 1 łyżeczka soli
1/8łyżeczkipieprzu 4 ubite białka 3 łyżki miękkiego masła 2 łyżki bułki tartej do wysypania formy
Sposób przygotowania:
Mięso, cebulę, słoninę, bułkę i jagody jałowca zemleć w maszynce do mięsa. Dobrze wymieszać z resztą składników, oprócz piany. Na końcu ostrożnie połączyć z ubitą pianą. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Ogniotrwałą formę o gładkich ściankach, z pokrywą, nasmarować masłem i wy-sypać tartą bułką (także pokrywę). Włożyć masę, wygładzić powierzchnię, nakryć pokrywą i piec 1 1/2 godziny. Próbować patyczkiem, czy budyń jest gotowy. Dodatki: duszone jarzyny, sałata, sos pomidorowy lub chrzanowy
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"