Potrawa: Knedle z dziczyzny |
Składniki: 4 łyżki masła 5 łyżek drobno posiekanej zielonej pietruszki 2łyżkiotartej skórki cytrynowej 2-3 cebule obrane i drobno posiekane 500 g mięsa z jelenia lub sarny obranego błon i zmielonego 50 g świeżej słoniny zmielonej i25 g czerstwych bułek pokrojonych na cienkie plasterki i namoczonych w 400 ml ciepłego mleka 2-3 jajka 5łyżek mąki 1 1/4 łyżeczki soli 1/3łyżezki pieprzu |
Sposób przygotowania: Masło rozgrzać w rondelku i dusić w nim pietruszkę, skórkę cytrynową i cebulę, aż będzie szklista. Przełożyć do miski, dodać resztę składników i dobrze wymieszać. Formować z masy knedle o średnicy około 5 cm. W dużym garnku zagotować osoloną wodę, wkładać knedle, a gdy woda znowu się zagotuje, zmniejszyć ogień, aby leciutko bulgotała. Knedle po około 10 minutach wyławiać. Dodatek: czerwona kapusta |
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny" |