Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: ZRAZY Z JELENIA Z ORZECHAMI
Składniki:
Składniki: 60 dag
skruszr3fego mięsa z udźca lub łopatki
5 dag cebuli
7 l2 szklanki
wyłuskanych orzechów włoskich
2--3 ząbki czosnku. 5 dog tłuszczu (w tym 2 dog masła)
50 ~~g czerwonego wytrawnego wina
1!2
pęczka zielonej pietruszki tub koperku
1 /2 szklanki wody

pieprz
cukier
papryka w proszku
kolendra; mięta; bazylia
cząber.
Sposób przygotowania:
Mięso obrać z błon: pokrajać w poprzek włókien na 4-5 porcji i rozbić tłuczkiem zwilżonym w wodzie na plastry grubości 1 cm. Następnie porcje mięsa przełożyć do patelni z dobrze rozgrzanym tłuszczem, zrumienić z obydwu stron i przełożyć do rondla, Do patelni wlać pół szklanki wody, zagotować i przelać do rondla z mięsem. Orzechy utłuc w moździerzu lub zmielić przez maszynkę i dodać do mięsa. Dodać również: czosnek roztarty z solą, bardzo dobrze rozdrobnione przyprawy i dusić pod przykryciem na małym ogniu: UJ razie potrzeby wyparowany sos uzupełnić przegotowaną wodą. Gotową potrawę doprowadzić do smaku (można również dodać odrobinę soku z cytryny lub kwasku cytrynowego). Podawać potrawę posypaną zieloną pietruszką lub koperkiem z ryżem, ziemniakami białym pieczywem z dodatkiem zielonej sałaty, mizerii. surówki Z cykorii.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"