Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: SARNINA DUSZONA Z KISZONYMI OGÓRKAMI
Składniki:
Składniki: 50-6U dog drobnego mięsa (okrawki) z sarny lub jelenia
10 dog cebuli. 20 dog kiszonych ogórków
5 dać tłuszczu ( najlepiej masła)
2-3 ząbki czosnku
pół pęczka zielonej pietruszki
1 łyżeczka estragonu
sól
pieprz. cukier. papryka w proszku. 1 łyżeczka przyprawy „jarzynka"
pól szklanki wody.
Sposób przygotowania:
Mięso umyć osączyć z wody, pokrajać w kostkę (jak na gulasz), obsmażyć na tłuszczu i. przełożyć do rondla. Cebulę obrać, opłukać. pokrajać w drobną kostkę i lekko podsmażyć (zeszklić] w tłuszczu, W którym obsmażone było mięso. Ogórki obrać ze skórki; pokrajać w kostkę, dodać do cebuli i razem poddusić, następnie przełożyć do rondla z mięsem. Dodać także roztarty z solą czosnek; dobrze rozdrobniony estragon, pół szklanki wody z rozpuszczoną przyprawą ,.jarzynką" (może być wy-war). Potrawę dusić pod przykryciem na wolnym ogniu. W razie potrzeby, wyparowany sos uzupełnić przegotowaną wodą (sos powinien przykrywać mięso). Przed podaniem doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem, zmieloną papryką• , Potrawę podawać posypaną siekaną zielone pietruszką z kaszą gryczaną luli jaglaną, pyzami. 'kopytkami z dodatkiem sałatki z pomidorów, zielonej sałaty.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"