Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Placki ziemniaczane z sarniną i grzybami
Składniki:
Placki ziemniaczane z sarniną i grzybami
Sposób przygotowania:
Przygotować nadzienie: skruszałe i umyte mięso pokrajać w kostkę, oprószyć pieprzem i mąką. Usmażyć słoninę pokrajaną w kostkę, skwarki przełożyć do rondla, w którym będzie dusiła się potrawa. Na rozgrzany tłuszcz włożyć mięso i zrumienić je stale mieszając, przełożyć do rondla ze skwarkami. Grzyby oczyścić, umyć, dobrze osączyć z wody i drobno pokrajać. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w drobną kostkę i zrumienić razem z czosnkiem na jasnożółty kolor, dodać rozdrobnione grzyby, całość podsmażyć. Później przełożyć do rondla z mięsem, podlać wodą, dusić pod przykryciem na małym ogniu (w razie potrzeby nadmiernie wyparowany sos uzupełnić przegotowaną wodą). Gotowe nadzienie doprawić do smaku solą i pieprzem, chwilę pogotować. Przygotować placki. Ziemniaki umyć, obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach razem z obraną cebulą, dodać jajko, mąkę sól, pieprz i dobrze wyrobić. Smażyć placki większe od tradycyjnych na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Rumiane i usmażone placki układać na brytfannie i wstawić do rozgrzanego piekarnika, aby nie ostygły. Na gorące placki położyć porcje nadzienia mięsno-grzybowego, przykryć drugim plackiem można polać gęstą, wiejską śmietaną i natychmiast podawać do jedzenia z dodatkiem sezonowych surówek, zielonej sałaty.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"