Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Udziec dziczy w soku wiśniowym
Składniki:
2 kg udźca
100 g słoniny
1 szklanka soku z wiśni
1 łyżka starte Ć
~ razowego chleba
ćwierć łyżeczki cynamonu
1 utłuczony goździk
y_ ~ 1 łyżka masła. Marynata: 1 szklanka octu winnego
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
1 cebula
po 5-7 ziarenek jałowca
pieprzu i ziela angielskiego
1 listek laurowy
otarta skórka z 1 cytryny
2 goździki.
Sposób przygotowania:
Składniki marynaty zagotować. Mięso umyć, mocno wygnieść ręką, zalać przestudzoną marynatą, wynieść w chłodne miejsce na 3dni. Wyjąć z marynaty, opłukać, osuszyć, naszpikować słoniną, g° trzeć solą. W rondlu stopić masło, obsmażyć mięso ze wszystkich stron, c dać wyjęte z marynaty jarzyny, skropić marynatą i dusić pod przykryciem ok. 1,5 godziny. Gdy mięso miękkie, wyjąć, pokroić w plastry, ułożyć w żaroodpornym półmisku. Sos spod pieczeni przetrzeć przez sito, dodać chleb, sok z wiśni, cynamon i goździk, wymieszać. Pieczeń za o- ~ sosem, wstawić do piekarnika, zapiekać kilka minut.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"