Potrawa: Ziemniaczano-kiełbasiany kociołek |
Składniki: Jest to potrawa wywodząca swój rodowód z kuchni ludowej. Zyskuje na smaku jeżeli przygotowuje się ją w garnku żeliwnym ze szczelną pokrywką a brzegi garnka i pokrywki zalepi się dobrze gliną. Ważną rolę odgrywa również ognisko które należy rozpalić dużo wcześniej aby uzyskać taką ilość żaru która zagwarantuje całkowite zagłębienie garnka z potrawą. Potem do-rzuca się niewiele drzewa dla podtrzymania ognia. Składniki na 8-10 osób: 2 kg ziemniaków 1 kg kiełbasy (śląskiej podwawelskiej lub zwyczajnej) 25 dag cebuli 25 dag wędzonego bocz-ku lub słoniny 2~ ząbki czosnku (można nie dodawać) sól pieprz. |
Sposób przygotowania: Ziemniaki umyć, obrać, wypłukać i pokrajać w plasterki. Z kiełbasy zdjąć osłonkę i pokrajać w plasterki. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w kostkę lub plasterki, czosnek obrać i rozetrzeć. Dno kociołka lub garnka wyłożyć plasterkami boczku lub słoniny, następnie położyć warstwę ziemniaków, cebuli, roztarty czosnek (1 ząbek), posolić, oprószyć pieprzem, położyć warstwę kiełbasy, znów ziemniaki, cebulę, kiełbasę, aż do wypełnienia kociołka. Na wierzchu położyć cienkie plasterki boczku lub słoniny, przykryć pokrywką, brzegi zalepić gliną lub obciążyć kamieniami i wstawić głęboko w żar ogniska. Potrawa piecze się około półtorej godziny. Podawać do jedzenia z dodatkiem kiszonego ogórka lub konserwowej papryki. |
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |