Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Szaszłyk z wątróbki
Składniki:
Składniki: 50 dag wątróbki z młodego dzika samy
f 0 dag słoniny lub tłustego boczku
5 ~ smalcu
f 0 dag cebuli
sól
pieprz
mleko.
Sposób przygotowania:
Wątróbkę umyć, zdjąć błonę, usunąć włożyć do naczynia, zalać mlekiem i wstawić parę godzin do chłodnego miejsca. Przygotować 4 długie patyczki lub szpadki do szaszłyków. bulę obrać, opłukać, pokrajać w talarki. Słoninę lub boczek pokrajać w cienkie kwadraty zbliży wielkością do krążków cebuli. Po wyjęciu wątróbkę osączyć z mleka, pokrajać w plastry zbliżona do wielkości cebuli i słoniny. Na patyk lub szpadki nadziewać na przemian plaster wątróbki, słoniny, cebuli, ścisnąć składniki. I patelni silnie rozgrzać tłuszcz, szaszłyki z mienić ze wszystkich stron, potem dosmażyć małym ogniu (mięso wewnątrz powinno złoto różowe). Po usmażeniu doprawić do smaku i pieprzem. Podawać z pieczywem, ryżem na sypko, zieloną sałatą, sałatką z I lub papryki.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"