Potrawa: KIEŁBASA Z DZIKA LUB SARNY Z DODATKIEM WIEPRZOWINY |
Składniki: Proporcja mięsa z dzika lub sarny do wołowiny i wieprzowiny może być różna najczęściej dodaje się do 50% wołowiny lub wieprzowiny. Surowce: 3 kg skruszałego mięsa z dzika lub sarny 1 kg wołowiny (zrazowej) lub 1 kg wieprzowiny (łopatka) 0 5-1 kg słoniny 10-12 dag soli 1 dag saletry 1 dag pieprzu kilkanaście ziaren ziela angielskiego i jałowca kolendry (można dodać inne przy-prawy np. czosnek). |
Sposób przygotowania: Z mięsa usunąć błony i ścięgna. Słoninę i mięso pokrajać w bardzo drobną kostkę, dodać saletrę, sól i zmiażdżone przy-prawy. Składniki dobrze wymieszać i pozostawić na kilkanaście godzin w zimnym miejscu. Jelita napełnić ściśle masą mięsną i końce jelit związać. Kiełbasy rozwiesić w chłodnym i przewiewnym miejscu na tydzień. Wędzić w zimnym dymie przez 5-6 dni. Kiełbasę można przetrzymywać przez dłuższy czas powieszoną w zimnym i przewiewnym miejscu. |
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |