Potrawa: Konfitura z tarniny |
Składniki: Składniki: 1 kg oczyszczonych owoców 1 kg cukru 2 szklanki wody kawałek cynamonu. parę goździków. |
Sposób przygotowania: Lekko przemarznięte owoce tarniny oczyścić z listków i ogonków, umyć, osączyć z wody, włożyć do emaliowanego garnka. Wodę zagotować z cukrem i gorącym syropem zalać owoce, ochłodzić i wstawić do chłodnego miejsca na 2 dni. Następnie owoce wyjąć, syrop gotować przez 5 minut, włożyć owoce, zagotować. Do czystych słoików włożyć owoce tarniny, dodać kawałeczek cynamonu, po 1 goździku. Syrop ponownie gotować 5-10 mi-nut i wrzącym zalać owoce w słoikach, zamknąć wieczkami. Aby lepiej konfitura przechowywała się, można słoiki wstawić do garnka z dnem wyłożonym listewkami lub papierem, dodać gorącej wody, przykryć pokrywką i gotować 10 minut na małym ogniu, licząc od chwili zagotowania wody. Przechowywać w chłodnym, suchym i zaciemnionym miejscu. Podawać do herbaty zamiast cukru, jako dodatek do pieczywa na śniadanie. Osączonymi owocami tarniny można de-korować wypieki. |
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |