Potrawa: Konfitura z dzikiej róży |
Składniki: Składniki: i kg owoców dzikiej róży 1 5 kg cukru 3 szklanki wody sok z jednej cytryny lub pój szklanki owoców białych porze-czek lub plaska łyżeczka kwasku cytrynowego. |
Sposób przygotowania: Dojrzałe, twarde owoce dzikiej róży umyć, nadciąć z jednego boku, starannie usunąć pestki i włoski. Po usunięciu nasion owoce należy umyć wielokrotnie, aby dokładnie wypłukać ze środka krótkie włoski, osączyć na sicie. Wodę zagotować z połową cukru, włożyć owoce róży i gotować przez kilka minut (podczas gotowania zdejmować wytwarzającą się pianę), zdjąć z ognia i postawić na 24 godz. Następnie owoce wyjąć łyżką cedzakową, do syropu dodać pozostały cukier i sok z białych po- rzeczek lub cytryny, lub też kwasek cytry-nowy. Całość chwilę gotować, włożyć owoce i powoli smażyć. Usmażoną konfiturę przełożyć do czystych małych słoiczków, zamknąć pokrywkami, ochłodzić. Przechowywać w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu. Konfitury z owoców dzikiej róży używa się głównie do dekoracji deserów i ciast. |
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |