Potrawa: Dżem z jarzębiny i jabłek |
Składniki: Składniki: 1 kg oczyszczonych owoców z jarzębiny 1 kg jabłek antonówek > kg cukru. |
Sposób przygotowania: Jabłka umyć, obrać, pokrajać w ćwiartki lub ósemki, usunąć gniazda nasienne, ugotować w niedużej ilości wody, owoce wyjąć, kompot odparować do pół litra, do-dać cukier, zagotować. Owoce jarzębiny przebrać, umyć, osączyć, dodać do wrzącej wody (2 litry), chwilę pogotować, odcedzić. Do gorącego syropu z jabłek włożyć ugotowane jabłka i jarzębinę, smażyć na wolnym ogniu do przezroczystości. Czyste słoiki napełnić dżemem, zamknąć pokryw- karni, ochłodzić. Słoiki przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Podawać jako dodatek do pieczywa i mięs pieczonych. |
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |